2020 - Kiss Áron Emlékév

2020 - Kiss Áron Emlékév
01/21

2020. január 21.

1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 40.

01/21

2020. január 21. -

1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 40.


Kiss Áron Emlékbizottság alakuló ülése az ELTE TÓK-on

Több kulturális-oktatási intézmény, civil szervezet indítványára a Magyar Pedagógiai Társaság kezdeményező szerepet vállalt annak érdekében, hogy Kiss Áronra (1845-1908)  emlékezve – születésének 175. évfordulóján – 2020-at Kiss Áron Emlékévvé nyilvánítsuk.

A mai napig tanulságos nagyszabású életmű messze túlnőtt a szárnyra bocsátó szatmári szülőfalu, Porcsalma határain.  Számon tartjuk szellemi hagyatékát mint a Nagykőrösi Református Képző igazgatójáét, a Budai Tanítóképző egykori vezetőjéét, a Magyar  Paedagógiai Társaság hőskorszakának titkáráét, a Magyar  Gyermekjáték-gyűjtemény összeállítását kezdeményező mozgalomszervezőét, a pedagógiai, néprajzi és játéktörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű könyv szerkesztőjéét,  az Erzsébet Gyermekotthon alapítójáét,  a református egyház hűséges fiáét.

Az Emlékév szervezőihez több szervezet, intézmény, önkormányzat fejezte ki csatlakozási szándékát. A tervek szerint a csatlakozók saját hatáskörükben és erőforrásaik felhasználásával, saját munkatervük ritmusában  – közös arculat és programfüzet elkészítésével – készülnek  az év eseményeire. Máris örvendetes információ, hogy májusban a IV. Művészetpedagógiai Konferencia az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán az emlékév névadója jegyében szerveződik, s júniusban a Virányosi Közösségi Ház hagyományos Pro Ludo Játéknapja is az emlékév rendjébe igazodik. Más események terveiről is van információnk.

Mindennek jegyében az Emlékbizottságba hívunk mindenkit, akinek érdeklődése, érintettsége számottevő.

Az Emlékbizottság ünnepélyes alakuló ülésének időpontja: 2020. január 21. 15.00-16.30.

Helyszíne:  ELTE Tanító- és Óvóképző Kar  fsz. 4. tanácsterme (1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 40.)

Az ülés házigazdái: a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekkultúra és Játékpedagógia Szakosztályának tagjai, a Kar hallgatói, Kolosai Nedda egyetemi docens, a szakosztály elnöke vezetésével.

Szeretettel hívjuk, kérjük, hozza magával terveit, javaslatait.