21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny (online)

2020. 10. 20-ig lehet még jelentkezni a versenyre

2020.10.12.
21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny (online)

Tisztelt Érdeklődők, kedves Versenyzők!

A vírushelyzetre való tekintettel a 21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt is online formában rendezzük meg. Ennek technikai lebonyolításáról az alábbiakban adunk tájékoztatást. (A jelentkezett versenyzők egy ennél részletesebb leírást is kapnak majd.) Egyúttal jelezzük, hogy a jelentkezési határidőt október 20-áig meghosszabbítottuk, a jelentkezésre továbbra is a mellékelt jelentkezési lapon van lehetőség (értelemszerűen a szállásigény már nem releváns pontja a dokumentumnak). Kérjük, a jelentkezési lapot 2020. október 20-ig küldjék vissza a szonokverseny15@gmail.com címre.

Az online verseny szabályzata:

  1. A verseny célja az online térben is a felsőoktatási hallgatók szóbeli kommunikációs képességének, retorikai tudatosságának a fejlesztése, a közéleti, szakmai, pedagógiai szerepekre való felkészítés; a komplex nyelvhasználat színvonalának emelése; a hagyományápolás.
  2. A szónokverseny két fordulóból áll. Az előre meghatározott témájú, legfeljebb 6 perces kötelező beszédből és a 3 perces, több témából választható rögtönzésből.
  • A kötelező beszédet a verseny előtt kell rögzíteni, és magyarországi idő szerint legkésőbb november 3-án éjfélig nem nyilvános videóként fel kell tölteni a YouTube-ra. A videó linkjét egy erre rendszeresített űrlapon kell majd beküldeni a megadott határidőig. Követelmény, hogy a 6 perces szónoklatot papír nélkül, szabadon mondják el a versenyzők.
  • A rögtönzött beszédek témáját a versenyzők november 6-án délelőtt ismerik meg. A választható témákat tartalmazó levelet minden versenyző a jelentkezéskor megadott ímélcímére kapja meg november 6-án 10 órakor. A versenyzők legalább két beszédtémából választhatnak majd. A rögtönzés kidolgozására, videón való rögzítésére, feltöltésére és a link beküldésére a versenyzőknek magyarországi idő szerint november 6-án 12 óráig van lehetőségük. A link beküldésére szolgáló űrlap elérhetőségét a választható témákkal együtt küldjük ki.

A verseny eredményhirdetésére november 7-én, magyarországi idő szerint legkésőbb 16 órakor kerül sor. (A pontos időpont a jelentkezők számától is függ, ezért azt később közöljük.)

FONTOS:

  • A kötelező és a rögtönzött beszédet is szerkesztetlenül kell fölvenni, tehát a felvétel nem lehet vágott! Vágott felvétel beküldése a versenyből való kizárást vonhatja maga után.
  • Kérjük a versenyzőket, hogy ügyeljenek az időkorlát betartására.
  • Kérjük a versenyzőket, hogy egész alakos felvételt készítsenek magukról, hiszen a zsűri a testbeszédet és a kiállást is értékelni fogja.
  • A felvételeknek a YouTube-on legkésőbb az eredményhirdetés végéig elérhetőknek kell maradniuk, ezután törölhetők. A felvételeket a szervezők – a dokumentáció, valamint az elkészítendő beszédelemzések céljából – letöltik, és a versenyt követő 5 évig zárt és erre a célra rendszeresített adathordozón megőrzik (a versenyre elnyert pályázati támogatás kötelező előírásai szerint). A felvételeket a szervezők más célra nem használják föl – esetleges későbbi felhasználásra csak a versenyző írásos engedélyével és beleegyezésével kerülhet sor.

Minden további technikai részletet a jelentkezésüket beküldő versenyzőkkel egyeztetünk.

Üdvözlettel:

A verseny szervezői