A pozitív élmények feldolgozása erőforrás a stresszel teli időszakokban is
![A pozitív élmények feldolgozása erőforrás a stresszel teli időszakokban is](https://www.tok.elte.hu/media/86/ae/7244aa621417ca9bc684f2782e5899a5ff75e602476f53c086ebfdd4d482/mp-thumb.jpg?v202209270307)
Megjelent F. Lassú Zsuzsa és Pálinkóné Várszegi Andrea (doktorandusz) közös cikke a Mentálhigiéné és Pszichoszomatika legújabb számában. Tanulmányukban arra keresték a választ, hogy a pozitív élmények feldolgozása (savoring) milyen jelentőséggel bír a daganatos megbetegedések komplex terápiájában. Az eredmények azt mutatják, hogy a savoring nem csak a boldog élet egyik nélkülözhetetlen összetevője. Azokban a stresszel teli időszakokban is fontos erőforrásként szolgálhat - mind a páciens, mind pedig az őt ápoló hozzátartozók életében is -, mint amilyet az életet veszélyeztető, daganatos betegségek is jelentenek. A pozitív tapasztalások „ízlelgetése" képes csökkenteni a megbetegedéssel kapcsolatos szorongásos és depresszív tüneteket, az érzelmi distresszt, valamint növelni a pozitív érzelmi állapotot, és az élettel és párkapcsolattal való elégedettséget is. Az említésre kerülő eredmények, valamint savoring intervenciós lehetőségek akár a hazai onkopszichológiai ellátás területén is új színfoltot jelenthetnek.
PÁLINKÓNÉ VÁRSZEGI ANDREA – F. LASSÚ ZSUZSA (2020): A pozitív élmények feldolgozásának (savoring) jelentősége a daganatos megbetegedések komplex terápiájában. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 21 (2020) 3, 264–280. DOI: 10.1556/0406.21.2020.013