Egy évtizede a Fertő tó körül

2024.06.07.
Egy évtizede a Fertő tó körül

Tíz évvel ezelőtt, 2014 júniusában került sor arra a nemzetközi kapcsolatokon alapuló közös terepgyakorlatra, mely a németországi Schwäbisch Gmünd városában működő Pädagogische Hochschule Biológiai Tanszékének és az ELTE TÓK Természettudományi Tanszékének közreműködésében valósult meg.

Az évek során egyre összeszokottabbá vált a szervezők munkája, egyre kifinomultabb eszközöket tudtunk becsempészni a közös munkába. A közös kerékpáros terepbejárások még közelebb hozták egymáshoz a terepgyakorlat résztvevőit.

Az idén mindkét Kar részéről fekete felhők gyülekeztek a terepgyakorlat megvalósíthatósága fölé: a német egyetem képviselői nyilatkoztak, hogy legnagyobb sajnálatukra nem tudják folytatni a közös munkát, részben az anyagi források hiányára, részben a hallgatók érdektelenségére hivatkozva. A TÓK részéről nagyon hasonló szituáció állt elő: már két éve nincsnek nappali tagozatos természettudományos műveltségi területű hallgatóink, a levelezősök ugyan érdeklődnének, de tanítási időszakban, munka mellett nem tudnak elszabadulni négy napra. Az anyagi források hiánya úgyszintén itt is súlyosbították a szituációt.

Tovább olvasom