Élő magyaróra – TÓK-os közreműködéssel

2021.12.12.
Élő magyaróra – TÓK-os közreműködéssel

December 10-én került sor a Jelentés a magyar nyelvről 2016-2020 c. nyelvészeti antológia bemutatójára a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az eseményen debütált a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének új műsora, az Élő magyaróra, amelynek az elkészítésében az ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke is közreműködött.

A tervek szerint havi rendszerességgel jelentkező online videósorozat az irodalom és az anyanyelv aktuális kérdéseit, problémáit dolgozza fel. A műsor ismeretterjesztő jellegénél fogva nemcsak a magyartanároknak, de a nyelv iránt érdeklődőknek is érdekes tartalom az online térben. Az első epizód, a Kell-e szanaszéjjel elemezni a verseket? vendégei Varró Dániel költő, műfordító, valamint tanszékünk oktatói: dr. Tóth M. Zsombor középiskolai tanár, egyetemi adjunktus és dr. Hoványi Márton irodalomtudós, egyetemi adjunktus voltak. A műsor elején látható kisfilmben Varró Dániel novelláját Ambrus Gyöngy tanító szakos hallgatónk mondta el. A műsor szerkesztői Terdikné dr. Takács Szilvia szakértő (PKÜ), valamint tanszéki kollégák: dr. Lózsi Tamás és dr. Pölcz Ádám egyetemi adjunktusok voltak.

„Az Élő magyaróra online műsorfolyamban olyan témákat dolgozunk föl, amelyekről mindenkinek vannak emlékei az általános és középiskolából. A verselemzés és a »Mire gondolt a költő?« kérdésén túl a magyar irodalomban fellelhető pesszimizmussal és optimizmussal, a mindennapi érvelési hibák működésével és a nyelvtantanítás értelmével, újdonságaival is foglalkozunk majd a következő adásokban. Munkatársaink gyakorló pedagógusok, egyetemi oktatók, akik jól ismerik a diákok körében népszerű témákat, tudnak a tanárok nehézségeiről. A témákat éppen ezért közvetlenül az iskolai gyakorlatból merítjük” – foglalta össze a műsor küldetését Pölcz Ádám tanszékvezető-helyettes, programigazgató.

 

Az adások az Élő magyaróra weboldalán és YouTube-csatornáján egyaránt megtekinthetők. További információ ezen az oldalon érhető el.

(Készült a kultura.hu portál cikke nyomán)

ÉlőMagyaróra

ÉlőMagyaróra

0

/

0

0

/

0