Farkas Mária emlékére

2020.07.22.
Farkas Mária emlékére

Fájdalommal tudatjuk, hogy Farkas Mária, a Társadalomtudományi Tanszék nyugalmazott docense 2020. július 21-én elhunyt. Farkas Mária 1990. óta volt a tanszék munkatársa, 2014-es nyugdíjazása után is, csaknem élete végéig oktatott. Odaadással és szakértelemmel dolgozott; óráin mindig érezhető volt a történelem és a pedagógusképzés iránti elkötelezettsége. Előadásmódjával, ötleteivel tanítványai számára közel tudta hozni a történelmi eseményeket, kézzelfoghatóvá tette a régmúlt eseményeit is. Nyitottságával elősegítette az egyetemi oktatás számára olyannyira fontos plurális szemléletet, szabad vitákat, a megújulást eredményező gondolatok megszületését. Tanításmódja például szolgált a pedagógushallgatók több generációja számára is.

Tudományos munkája, a dualizmuskori népoktatás történelemtanításáról készített disszertációja, mely könyv alakjában is megjelent, precíz forráshasználatával, kiegyensúlyozott elemzéseivel, mértéktartó megállapításaival, példamutató nyelvezetével kivívta a téma iránt érdeklődő szakemberek megbecsülését. A Kossuth Könyvkiadóban korábban szerzett kiváló szerkesztői tudását karunkon is kiadványok tucatjaiban kamatoztatta.

Munkatársai nagyszerű kollégát, igaz embert és barátot veszítettek el; diákjai egy segítő, támogató, nagy tapasztalatával értékes tanácsokat adó kiváló oktatót. Emléke bennünk él.

Dr. Donáth Péter professzor emeritus, a Társadalomtudományi Tanszék korábbi vezetője és
Dr. Lehmann Miklós egyetemi docens, a Társadalomtudományi Tanszék vezetője