II. Kárpát-medencei Ifjú Népmesemondó Találkozó

2024.07.03.
II. Kárpát-medencei Ifjú Népmesemondó Találkozó

Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület által megrendezett II. Kárpát-medencei Ifjú Népmesemondó Találkozó főszervezője, Szénási Veronika azzal a megtisztelő lehetőséggel kereste meg a TÓK Népek meséi Országos Egyetemi Mesemondó Verseny szervezőit, hogy delegáljanak egy tehetséges mesemondó hallgatót a különleges hagyományőrző rendezvényre. Az esemény idei fővédnöke Berecz András mesemondó volt.

Részlet a rendezvény sajtóanyagából:

 „A találkozóra 15 ifjú mesemondó és 7 felkészítő pedagógus kapott meghívást:
Vajdaságból: a XXIX. Kálmány Lajos Népmesemondó verseny országos fordulójának díjazottjai
Felvidékről: a XIV. Ipolyi Arnold Népmesemonó Verseny tehetségei,
Erdélyből: Pedagógus-kihívás – tanítási verseny pedagógus hallgatóknak – Babeș-Bolyai Tudományegyetem – marosvásárhelyi tagozat
Magyarországról: Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium, Atilla Király Gimnázium – Aba, ELTE TÓK Népek Meséi Mesemondó Verseny.

Az ifjak már mind bizonyították rátermettségüket és mesemondó készségeiket, hiszen közösségükben vagy az ott szervezett mesemondóversenyeken kitüntetett figyelmet kapott tehetségük és ők azok, akik a helyi tájnyelven, élőszóban örökítik tovább a magyar népmesekincset. A találkozó célja, hogy a fiatal mesemondók összeismerkedjenek, megismerjék egymás mesemondó készségeit, tájnyelveket halljanak, megoszthassák tapasztalataikat, gyakorlott mesemondóktól szerezzenek tapasztalati tudást és a mesemondó küldetésük folytatásához szükséges lelkesedést.”