Ingyenesen hozzáférhető adatbázisok

Ingyenesen hozzáférhető adatbázisok
03/20

2020. március 20.

Online

03/20

2020. március 20. -

Online


Tudjuk, hogy az egyetem és a könyvtár zárva tartása alatt is haladniuk kell szakdolgozataikkal – beadandóikkal. Ehhez szeretnénk az alábbiakban néhány hazai, akár otthonról is elérhető, szabadon hozzáférhető adatbázist, tartalmat javasolni.

 

       ◦ Magyar Elektronikus Könyvtár - http://mek.oszk.hu

Egyik legnagyobb szövegarchívum, melyben főként szépirodalmi művek érhetőek el  és tölthetőek le különböző formátumokban (teljes szöveg). Emellett néhány kotta és térkép is megtalálható

        ◦ Arcanum Digitális Tudománytár - https://adtplus.arcanum.hu/hu/.

Szakfolyóiratok, közlönyök, heti és napilapok, kézikönyvek, lexikonok széles körű gyűjteménye. Az itt található anyagok magyar nyelvűek, társadalom-, művelődés- és gazdaságtörténeti jellegűek. Mindehhez teljes szöveggel ingyenesen lehet hozzáférni április 16.-áig.

        ◦ MATARKA -  http://www.matarka.hu/

Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa. Gyakran a folyóirat cikkek online is hozzáférhetőek, pdf vagy html formátumban elérhető a teljes szöveg. A bal oldali kereső felület alján azt a szűrési opciót is beállíthatjuk a keresés során, hogy Teljes szöveggel elérhető cikkek, így a találati listánkon csak ilyenek szerepelnek majd.

        ◦ Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA) - https://epa.oszk.hu/

Az adatbázisban elektronikusan megjelenő valamint archivált folyóiratok közt böngészhetünk. Az archivált folyóiratok zömének teljes tartalma is elérhető, azaz nagyon sok cikk szintén teljes szöveggel hozzáférhető.    

        ◦ Digitális Irodalmi Akadémia - https://pim.hu/hu/dia

Újkori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő személyeinek és munkáinak digitális gyűjteménye. Az itt megtalálható írók – költő teljes életműve hozzáférhető. Van külön regénytár, drámatár és gyermekkönyvtár, azonban szerző vagy cím alapján is könnyedén lehet keresni a művek között. 

        ◦ Hungaricana - https://hungaricana.hu/hu/

Első sorban történeti dokumentumok adatbázisa. A Zenetudományi Intézet hangarchívumán túl a gyűjteményt többnyire múzeumok, levéltárak, könyvtárak kiadványai alkotják, régi könyvekhez, bizonyos digitalizált levéltári anyagokhoz, térképekhez, képekhez férhetünk hozzá. A Budapest időgép interaktív térképek segítségével repíti vissza az olvasót a város különböző korszakaiba. 

        ◦ Europeana - https://www.europeana.eu/portal/hu

Ez az adatbázis a művészetek világát igyekszik bemutatni. Könyvek, műalkotások és műtárgyak fotói, kapcsolódó videók és hanganyagok érhetőek el Európa teljes területéről. A tartalmak zöme angol nyelvű.

 


Felhívjuk figyelmüket online olvasószolgálatunkra, ami a konyvtar@tok.elte.hu címen érhető el. Bátran írják meg problémájukat, kérdéseiket!