Író‒olvasó találkozó Varró Dániellel

2019.05.15.
Író‒olvasó találkozó Varró Dániellel

Varró Dániel 2018-ban megjelent gyerekkönyve, A szomjas troll az olvasók tetszésén túl kivívta a gyermekirodalmi kritika elismerését is, és a szerzőt beválasztották az év kiemelkedő kulturális személyiségei közé (Kult50). Szerettünk volna ennek a sikernek közösen örülni, és ezért meghívtuk Varró Dánielt az ELTE Tanító- és Óvóképző Karára, hogy hallgatók és kisiskolások körében beszélgessünk vele gyerekekről és irodalomról. A találkozón kb. 100 egyetemi hallgató vett részt, valamint eljött az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolájának 20 kisdiákja is.

A beszélgetés úgy kezdődött, hogy a kicsik egymással versengve Varró Dani-verseket mondtak a költőnek (és mindannyiunknak), így idéztek meg néhány gyerekverskötetet (Túl a Maszat-hegyen, Akinek a kedves dacos). Ezután dr. Merényi Hajnalka kérdezte Varró Dánielt az első verseiről, régebbi és újabb, gyerekeknek írt műveiről, elhangzott egy részlet A kíváncsi óratörpe című meséből, de amikor A szomjas trollról kezdtek beszélni, megint csak a kisdiákok kezébe került az irányítás, akik valósággal ostrom alá vették a költőt a kérdéseikkel (az egyik kislány egy rövid versenyre is kihívta a vendéget „balta-bikkmakk-vadmalac” játékban).

Miután a gyerekek elmentek, a beszélgetés a felnőtteknek szóló kötetekre terelődött: szóba kerültek Varró Dániel műfordításai, valamint az egész pályáján átívelő stílusjátékos versei (Változatok egy gyerekdalra), a legutóbbi kötet (Mi lett hova?) néhány témája (létösszegzés, hitvesi líra), és a költő – a hallgatóság derültségétől kísérve – felolvasta Urbánus költő a virágoskertben című versét. Végezetül megtudtuk, hogy Varró Dániel nemrég lelkesen fogott bele valami új (egyelőre titkos) költői tervbe, és amíg a vendégünk a sok-sok dedikáltatni vágyó diák könyveit aláírta, volt időnk töprengeni: vajon mi lesz ez az új dolog, és meddig kell rá várni?


Köszönet a program megszervezéséért dr. Merényi Hajnalkának, valamint a Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék további munkatársainak!

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Vendégünk volt Varró Dániel

Vendégünk volt Varró Dániel

0

/

0

0

/

0