Kortárs egészségfejlesztési programok hatása

2019.03.25.
Kortárs egészségfejlesztési programok hatása

Lehotsky Ákos,  Falus András, Lukács Ágnes, Füzi Andrea Rita, Gradvohl Edina, Mészárosné Darvay Sarolta, Bihariné Krekó Ilona,  Berta Kata, Deák Alexandra és Feith Helga Judit (2018). Kortárs egészségfejlesztési programok közvetlen hatása alsó tagozatos gyermekek kézhigiénés tudására és megfelelő kézmosási technikájára. Orvosi Hetilap, 159 (12). pp. 485-490.

A kutatás a Magyar Tudományos Akadémia Szakmódszertani Kutatási Program keretein belül valósult meg. Az MTA-SE Egészségnevelés Kortárs-Oktatással Kutatócsoport tagjai között az ELTE TÓK Természettudományi Tanszék oktatói is szerepelnek: Darvay Sarolta és Bihariné Krekó Ilona.
A kutatás eredménye, hogy az új pedagógiai eljárás - a kortársoktatás - alkalmazása eredményesen hozzájárul a 6-10 éves gyermekek környezettudatos higiéniai kultúrájához. A kutatás eredményei szerint a 6-10 éves korcsoportnak nemcsak a kézmosás higiéniájára vonatkozó tudáselemi bővültek, hanem a kézszkennelés módszertana által igazolhatóan fejlődött a tényleges kézmosási gyakorlatuk is.