Small Size, Big Citizen

A győri Vaskakas Bábszínház online előadása a TÓK-on (2020. 11. 12.)

2020.11.12.
Small Size, Big Citizen

Small Size, Big Citizen

TÜTÜ-TUTU AUTÓ

 

Ha valamennyire is fontosnak tartjuk a literációs képességek megőrzését a netgenerációk körében, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a színházi élményekben rejlő lehetőségeket. Az élménygyűjtést pedig nem lehet eléggé korán kezdeni.

A győri Vaskakas Bábszínház Aprók Színháza előadásainak is köszönhető, hogy egyre kevésbé találkozhatunk azzal az Obraszcov nyomán elterjedt tévhittel, hogy hat éves kor alatt káros volna a színház. Egyre többeket győz meg a Novák János és a Kolibri Színház kezdeményezesére Magyarországon is terjedő, skandináv eredetű ún. ’csecsemőszínház’ arról, hogy van létjogosultsága a legkisebbek (0–3 évesek) színházának. Persze, az ilyesfajta előadások sokban különböznek attól, amit hagyományos színházi előadáson értünk; még annak bábszínházi változatától is, amit korábban a legfiatalabbak (4–5 évesek) számára elgondolt a szakma.

A gyerek- és ifjúsági színházak világszervezete: az ASSITEJ keretében, norvég kezdeményezésre, Small Size, Big Citizen szlogennel indult mozgalom a Glitterbird – művészet a legkisebbeknek európai uniós projekt keretében teljesedett ki, így jöttek létre az első magyar előadások, amelyeket 2005-ben mutattak be: Bozsik Yvette társulatának Négy évszak c. mozgásszínházát, Rácz Attila és csoportja Erdőn, mezőn, udvaron c., népi gyermekjátékokból építkező előadását, és a Kolibri alkotóműhelye által létrehozott TODA c. előadást. Utóbbi címéből nem nehéz kihallani a csoda szót, ami arra a csodára is utal, amiről Roberto Frabetti nyilatkozott, annak a bolognai La Baracca színháznak a vezetője, amelyben már a 80-as években is voltak babaszínházi előadások. „A sűrű figyelem csendje az a csoda, amivel csak csecsemőszínházi előadáson találkozhat a művész.” Ezt a ’sűrű csodát’ megtapasztalhatták a TÓK kisgyermekgondozó szakos hallgatói is.

A színházi játékot Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgató-rendezője előadása vezette be, a Tütü-tutu autó megtekintése után pedig beszélgetni lehetett vele a látottakról.

 

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.