"Vaskakasos" Színházi Világnap a TÓK-on

2019.03.31.

A Színházi Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a művészet, a kultúra fontosságára és a színház szerepére. Lehetőséget ad arra, hogy tisztelegjünk a "színházcsinálók" előtt, akik e jeles napon a közönség szeretetéért és támogatásáért folyamodnak. Ezen a napon köszöntjük a színészeket.

A Párizsban működő Nemzetek Színházának 1957-es évadnyitóját a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1961-ben nyilvánította a Színház Világnapjává; 1978 óta pedig a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot, mert a Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa határozatot hozott e célból. Az idei üzenetet a kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató jegyzi.

A TÓK-on is hagyománnyá vált ünnepelni e napot. 2016-ban Egressy Zoltán (dráma)író, 2018-ban Novák János, a Kolibri Színház igazgatója; idén Kocsis Rozi, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatója volt a vendégünk. A Blattner Géza díjas bábszínész szenvedélyes előadása érintette a korai művészeti nevelés jelentőségét, lehetőségeit és a színház ebben játszott szerepét. Az ún. "csecsemőszínházi" mozgalom, az Aprók Színháza bemutatásán túl beszélt a modern bábművészeti törekvésekről, s arról, mit jelent ma a bábszínház, kitért a bábszínház és gyerekszínház viszonyára; majd elmondta, hogyan, milyen előadásokkal vonzzák be a közönséget, hogyan vesz/vehet rész egy bábszínház a város életében, hogyan tágíthatja ki az intézményi nevelés kereteit pld. bölcsődékben tartott "csecsemőszínházi" előadásokkal, beavató előadásokkal, s magával a Győrkőc fesztivállal. A nagyszámú érdeklődő képet kapott arról is, hogyan érzékenyít a színház, hogyan reflektálnak az előadások társadalmi problémákra, hogyan járulhat hozzá az olvasóvá neveléshez – s mindezzel a minőségi emberi léthez.

 

Köszönet a program megszervezéséért Gajdóné dr. Gődény Andreának, a Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék további munkatársainak, valamint a Kari Könyvtár munkatársainak! A plakátért külön köszönet illeti Simondán Sára, negyedéves, vizuális nevelés műveltségterületes hallgatónkat!

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Vendégünk volt Kocsis Rozi

Vendégünk volt Kocsis Rozi

0

/

0

0

/

0