Zene és irodalom

Online beszélgetések zene és irodalom összefonódásáról az ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének szervezésében

2021.03.04.
Zene és irodalom

4 állomásos (online) előadás-/beszélgetéssorozat:

1. 2021. március 8. - Zenés foglalkozások óvodákban, iskolákban

Vendégeink: Kenesei-Holics Réka és Sőnfeld Mátyás.

Kenesei-Holics Réka néhány éve Kisbogár néven zenés foglalkozásokat tart kicsiknek és nagyoknak. Conti Péterrel közös interaktív műsoruknak fontos résztvevői a gyerekek. Céljuk, hogy a legkisebbeket megismertessék a gitár, a furulya, fuvola, kalimba, dob, citera és más hangszerek hangjaival is.

Sőnfeld Mátyás, a Zenebatyu Élményprogram kiötlője, vezetője. Az élményszerű zene szemléletét 2011 óta a Bátor Tábor zeneszakértőjeként, 2016 óta pedig az ELTE Gyógypedagógiai Karának oktatójaként felnőtteknek is átadja.

 

2. 2021. március 22. - Olvass zenével

Vendégünk Szabó András a 2020-ban megjelent Torzulás című regény írója. A Torzulás megható történet a ferencvárosi utcákról, s amelyben a kulcsos gyerekek megszereznek mindent, amire szükségük van, de az életük rossz irányba indul. A sorsát saját kezébe vevő lakótelepi társaság tagjai a rendszerváltás bizonytalan éveiben csak barátságukra számíthattak, és vágyaiktól elvakultan rohantak a csábító, de kilátástalan jövőbe. Szabó András lakótelepi története visszarepít a kilencvenes évekbe és egyedi oldalról mutatja meg a rendszerváltás utáni éveket. A Hobo és Koltai Róbert ajánlásával megjelent írás bátor és frappáns korkép. Az irodalom, a képzőművészet és a zene kapcsolata régóta foglalkoztatja az alkotókat, Szabó András az olvasás mellé zenei lejátszási listákat is ajánl visszafogott hangerővel, háttérzeneként

3. 2021. április 12. - Verséneklők

3.1 Megzenésített versek

Vendégeink Göbő Anna (az ELTE TÓK I. éves óvópedagógusszakos hallgatója) és édesapja, Göbő Sándor Léváról. További beszélgetőtársunk Érces Norbert, a BME oktatója, a DyingSoul zenei projekt vezetője, a VT6, a Carmium, és a The Boilerz zenekarok gitárosa, dalszerzője.

3.2 Irodalom a koncerteken, zene és szöveg a magyarórákon

Vendégünk Hargittay Gergely, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese, középiskolai magyartanár, a VT6 és a Carmium zenekarok vezetője, dalszövegírója és énekese.

A beszélgetéseket a Költészet Napjához (április 11.) kapcsolódóan ez alkalommal zenés irodalmi produkciók követik!

4. 2021. április 26. - Dalszövegek retorikai olvasatban

Vendégünk dr. Hujber Szabolcs, magyartanár, dalszövegíró, aki „Az Év Könnyűzenei Szövegírója” kategória díját kapta 2020-ban az Artisjustól. A Margaret Island, Rácz Gergő, Freddie, Pápai Joci, Berkes Olivér, Péterfy Bori, Magashegyi Underground, Vastag Csaba és számos előadó slágereinek szerzője. Doktori értekezésének címe: Bródy János dalszövegeinek retorikai elemzése (2020).

 

A beszélgetések moderátora: dr. Tóth M. Zsombor, középiskolai magyartanár, az ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének adjunktusa.

 

Az élő beszélgetéseken online, az ELTE Teams felületen vehetnek részt. (Segédlet a Microsoft Teams asztali alkalmazás letöltéséhez és telepítéséhez: https://oktel.elte.hu/ms-teams-telepites-es-bejelentkezes)

 

A részvétel ingyenes, de előzetes e-mail-cím regisztrációt igényel! A jelentkezők a beszélgetések napján, emailben kapják meg a belépéshez szükséges információkat.

Regisztráció: itt

Az előadásokat rögzítjük, a későbbiekben - szerkesztett formában - a YouTube közösségi videómegosztó oldalon visszanézhetők.