Szakmai gyakorlat

Szakmai gyakorlat

2022.06.24.
Szakmai gyakorlat

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLAT

A pályázat célja, hogy a hallgató külföldi egyetemen, szakmai szervezetnél, nonprofit szervezetnél szakmai gyakorlatot teljesítsen, mely által a hallgató tanulmányaihoz kötődő szakmai tapasztalatot szerezhet.

A szakmai gyakorlat bármely, az Európai Gazdasági Térséghez tartozó cégnél, szervezetnél végezhető, kivételt képeznek azonban:

  • EU-intézmények és más EU-szervek, ideértve a szakosodott ügynökségeket (ezek teljes listája itt elérhető)
  • Az EU-programokat irányító szervezetek (például Nemzeti Ügynökségek)


A szakmai gyakorlatnak két típusa van:

  1. A tanulmányi időszak alatt teljesített gyakorlat: ez általában vagy a nyári szünet alatt, vagy adott félév alatt tejesített gyakorlatot jelent.
  2. Diplomaszerzést követő gyakorlat*: ez esetben a hallgató az utolsó aktív félévében pályázhat és a diploma megszerzésének időpontjától számított 12 hónapon belül megvalósíthatja a gyakorlatát.


A szakmai gyakorlat időtartama min. 2 hónap (60 nap), max. 12 hónap (360 nap) lehet. Ez az időszak megvalósítható egyben, vagy akár több alkalommal, több intézményben is. Akik már vettek részt tanulmányi mobilitáson azok is pályázhatnak szakmai gyakorlatra, hiszen minden hallgatónak egy képzési időn belül 12 hónapja van bármilyen fajta Erasmus+ mobilitást megvalósítására.


A pályázat benyújtása minden tanévben folyamatos, de kérünk minden hallgatót, főleg azokat, akik diplomaszerzést követően szeretnének utazni, hogy legalább 3 hónappal korábban kezdjék meg a szervezést (kapcsolatfelvétel, pályázatbenyújtása stb.).


A szakmai gyakorlatot a hallgató maga szervezi, ő választja ki az intézményt, lép kapcsolatba velük. Minden esetben szükség van egy befogadó nyilatkozatra a választott intézménytől, mely igazolja, hogy adott hallgatót adott időpontban fogadják Erasmus+ szakmai gyakorlatra, tevékenység megjelölésével. Erre nincs formanyomtatvány, de az előbb nevesített információkat, illetve aláírást, pecsétet tartalmaznia kell a dokumentumnak.


*A diplomaszerzést követő gyakorlat esetében a hallgatóknak a pályázás időszakában aktív státusszal kell rendelkezniük. Abszolvált státusz megszerzését követően nem áll módunkban befogadni a pályázatot!

A kiutazást időszakában természetesen már végzett státusszal fog rendelkezni, de ez nem befolyásolja az utat, illetve hazaérkezést követő elszámolást.


Az alábbi weboldalon minden részletes információt megtalálhat a hallgató a pályázás pontos menetéről, a szükséges mellékletekről:


Aktuális felhívás és részletek


Pályázati űrlap (az aktuális felhívásból letölthető)

ERASMUS+ szakmai gyakorlati lehetőségek
Gyakorlati helyek listája
Szakmai gyakorlati lehetőségek Portugáliában
Szakmai gyakorlati lehetőség az Augsburg-i egyetem szervezésében
Szakmai gyakorlati lehetőség Németországban - Fortschritt
Szakmai gyakorlati lehetőség Lengyelországban – Cracow International School

Az alábbi weboldalak az egyetem által ellenőrzött keresőfelületek, amely gyakorlati lehetőségeket gyűjt össze diákoknak. Érdemes átnézni őket, ha nincsen konkrét cél a gyakorlat megvalósítására: