Szakmai gyakorlat

Szakmai gyakorlat

Szakmai gyakorlat

2024.06.11.
Szakmai gyakorlat

Az Erasmus+ szakmai gyakorlat célja, hogy a hallgató külföldi egyetemen, szakmai szervezetnél, nonprofit szervezetnél gyakorlatot teljesítsen, mely által a hallgató tanulmányaihoz kötődő szakmai tapasztalatot szerezhet.

KIEMELT TUDNIVALÓK

A gyakorlat típusa

Mikor teljesíthető?

Feltételek

Beszámíthatóság

Tanulmányi időszak alatt

nyári szünetben; adott félév alatt

a pályázat a tanév során folyamatos

egyéni egyeztetést igényel

Diplomaszerzést követően*

diploma megszerzésének időpontjától számított 12 hónapon belül

a hallgató az utolsó aktív félévében pályázhat

nincs

A szakmai gyakorlat időtartama min. 2 hónap (60 nap), max. 5 hónap (150 nap) lehet. Ez az időszak megvalósítható egyben, vagy akár több alkalommal, több intézményben is.

Akik már vettek részt tanulmányi mobilitáson azok is pályázhatnak szakmai gyakorlatra, hiszen minden hallgatónak egy képzési időn belül 12 hónapja van bármilyen fajta Erasmus+ mobilitást megvalósítására.

*Diploma szerzést követő gyakorlat – kiemelt információk

A diplomaszerzést követő gyakorlat esetében a hallgatóknak a pályázás időszakában aktív státusszal kell rendelkezniük. Abszolvált státusz megszerzését követően nem áll módunkban befogadni a pályázatot!

A kiutazást időszakában természetesen már végzett státusszal fog rendelkezni, de ez nem befolyásolja az utat, illetve hazaérkezést követő elszámolást.

A GYAKORLAT HELYSZÍNE

Az Erasmus+ programban résztvevő országok:

 • Az Európai Unió tagállamai: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország
 • Nem EU tagállamként a programban szintén részt vesz: Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, Törökország

A fogadószervezet lehet köz- vagy magánintézmény, nonprofit vagy oktatási intézmény: 

 • Bármilyen a munkaerőpiacon, oktatásban, képzésben vagy ifjúsági területen tevékenykedő köz- vagy magánintézmény. Például:
  • köz- vagy magán-; kis, közepes vagy nagyvállalat;
  • helyi, regionális vagy nemzeti szintű állami testület; - szociális partner vagy más munkaadói képviselő, ideértve a kereskedelmi kamarákat, a kézműves / szakmai szövetségeket és a szakszervezeteket;
  • kutatóintézet;
  • alapítvány;
  • iskola / intézet / oktatási központ (bármilyen szinten, az óvodától, középiskolai oktatáson túl, beleértve a szakoktatást és a felnőttképzést);
 • nonprofit szervezet, egyesület, NGO;
 • karrier-tanácsadást, szakmai tanácsadást és információs szolgáltatásokat nyújtó testület;
 • egy Programországban található, Erasmus Felsőoktatási Chartával rendelkező felsőoktatási intézmény (Erasmus Charter for Higher Education).

A következő szervezetek nem fogadhatók el fogadószervezetként:

 • EU-intézmények és más EU-szervek, ideértve a szakosodott ügynökségeket (ezek teljes listája itt elérhető)
 • Az EU-programokat irányító szervezetek (például Nemzeti Ügynökségek)

GYAKORLATI LEHETŐSÉGEK

Szeretnél szakmai gyakorlatot teljesíteni, de nem tudod hova menjél? Az alábbi intézményekben már jártak TÓK-os hallgatók, nézd meg, hátha neked is beválik.

Gyakorlati helyek listája

További lehetőségek:

Szakmai gyakorlati lehetőségek Portugáliában

Szakmai gyakorlati lehetőség az Augsburg-i egyetem szervezésében

Szakmai gyakorlati lehetőség Németországban - Fortschritt

Szakmai gyakorlati lehetőség Lengyelországban – Cracow International School

Az alábbi weboldalak az egyetem által ellenőrzött keresőfelületek, amely gyakorlati lehetőségeket gyűjt össze diákoknak. Érdemes átnézni őket, ha nincsen konkrét cél a gyakorlat megvalósítására:

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

A pályázat benyújtása minden tanévben folyamatos, de kérünk minden hallgatót, főleg azokat, akik diplomaszerzést követően szeretnének utazni, hogy legalább 3 hónappal korábban kezdjék meg a szervezést (kapcsolatfelvétel, pályázat benyújtása stb.).

Szakmai gyakorlat esetében a Karnak nincsen olyan partnerhálózata, mint a tanulmányi mobilitásnál, ezért a hallgató maga választhatja ki a fogadó intézményét az EU bármely országában és lép kapcsolatba velük. Minden esetben szükség van egy befogadó nyilatkozatra a választott intézménytől, mely igazolja, hogy adott hallgatót adott időpontban fogadják Erasmus+ szakmai gyakorlatra, tevékenység megjelölésével.

A pályázat benyújtásának részleteit minden tanév aktuális Erasmus+ mobilitási felhívásában találhatják.

ÖSZTÖNDÍJAK

2024/2025-es tanév

Dánia (DK), Finnország (FI), Írország (IE), Izland (IS), Lichtenstein (LI), Luxemburg (LU), Norvégia (NO), Svédország (SE)

havi 750 euró

Ausztria (AT), Belgium (BE), Ciprus (CY), Németország (DE), Görögország (EL), Spanyolország (ES), Franciaország (FR), Olaszország (IT), Hollandia (NL), Málta (MT), Portugália (PT) 

havi 750 euró

Bulgária (BG), Csehország (CZ), Észtország (EE), Horvátország (HR), Litvánia (LT), Lettország (LV), Lengyelország (PL), Románia (RO), Szerbia (RS), Szlovénia (SI), Szlovákia (SK), Észak-Macedónia (NMK), Törökország (TR) 

havi 690 euró

Amennyiben a hallgató szeretne kiegészítő támogatásra is pályázni, az a pályázattal egy időben történő benyújtás esetén lehetséges. A részletekért kérem tekintsék meg az alábbi weboldalt.

Kiegészítő támogatás