Hosszú távú mobilitás

Hosszú távú mobilitás

Ezzel a pályázattípussal a TÓK hallgatóinak lehetőségük van 2-5 hónapig terjedő időtartamban a TÓK Európai Uniós partneregyetemein tanulmányi mobilitást folytatni, vagy bármely Európai Uniós országban szakmai gyakorlatot teljesíteni. Jelen pályázati felhívás keretében a 2024/2025 tanév bármely féléve pályázható.

Az Erasmus+ hallgatói mobilitás aktuális pályázati ideje a 2024/25-ös tanévre: 2024.01.29 – 02.26.
 

Fontos tudnivalók

A fent említett időszak tanulmányi mobilitás esetében min. 60 napot és max. 1 szemeszter jelent (partneregyetemek többségénél az egy szemeszter kb. 4-5 hónapot jelent, így ennyit is érdemes pályázni).

 • A mobilitás alatt min. 20 ECTS (kredit) teljesítése kötelező a fogadó egyetem kreditrendszere alapján. A kint megszerzett kreditek beszámíthatóak a hallgató tanulmányaiba, melyről részletek ITT olvashatók.

A szakmai gyakorlat esetében min. 60 napot és max. 150 napot támogat a program (2-5 hónap).

 • Gyakorlat esetén nincsen kreditminimum, beszámítás esetén az itthoni gyakorlat kreditszámát vesszük figyelembe.
 • Abban az esetben, hogy ha a hallgató diploma utáni szakmai gyakorlatot szeretne teljesíteni, úgy nincsen kreditbeszámításra már lehetőség. A gyakorlat az abszolutórium megszerzését követően valósítható meg 1 éven belül.

A tanulmányi mobilitás alatt is lehet gyakorlatot (megfigyelést, kisebb gyakorlati tevékenységek) végezni, ehhez minden esetben a tanulmányi mobilitásra kell pályázni.

Van lehetőség mindkét félévre pályázni abban az esetben, ha azt két külön intézményben teljesíti a hallgató, ugyan is

 • várhatóan részképzés esetén mobilitásonként csak 1 szemeszter, szakmai gyakorlat esetén pedig mobilitásonként csak max. 5 hónap támogatható, így Erasmus+ mobilitás hosszabbítására nincs lehetőség.
 • Amennyiben saját költségére a Támogatási szerződésében szereplő időtartamnál tovább maradna a fogadó félnél, meghosszabbíthatja az Erasmus státuszát, de ösztöndíjat a hosszabbítás idejére nem kap (zero grant státusz).

 

Az Erasmusról általánosságban – mi a program, ösztöndíjösszegek stb. – az alábbi oldalon olvashattok.

A pályázás menete és módja:

Tanulmányi mobilitás estén

A pályázatok benyújtását a 2024/2025-ös tanévre már nem a korábban megszokott Neptun felületen, hanem az újonnan bevezetett MOBILITY ONLINE teszi ezt lehetővé.

A hallgatók a pályázatukat hivatalosan 2024. február 5-től kezdődően adhatják be az alábbi felületen:
 

PÁLYÁZATI FELÜLET*

PÁLYÁZÁSI ÚTMUTATÓ*

*Kérjük kattintson először az „Application form” gombra, utána jelentkezzen csak be a felületre!


Kérek minden pályázót, hogy tekintse meg a pályázati útmutatót, amely lépésről lépésre végig viszi a jelentkezés folyamatán. Amennyiben kérdés merülne fel, kérem keresse a TÓK Erasmus koordinátorát.

A pályázat benyújtása során három egyetemet lehet megjelölni, melyeket a hallgató tudatosan választ magának a Kar partneregyetem kínálatából tetszőleges sorrendben.

Szakmai gyakorlat esetén

A szakmai gyakorlatra jelentkezők a pályázatukat nem a fent megjelölt Mobility Online felületen adhatják le, hanem az innen letölthető pályázat űrlap kiöltésével.

Pályázati űrlap szakmai gyakorlatra

Mindkét pályázattípushoz kötelezően fel kell tölteni az alábbi mellékleteket:

Kötelező mellékletek

Tanulmányi mobilitás (részképzés)

Szakmai gyakorlat

Motivációs levél (magyarul és a mobilitás nyelvén)

Önéletrajz (magyarul és a mobilitás nyelvén)

Min. B2-es nyelvtudás igazolása

(nyelvvizsga dokumentum/érettségi vagy Kari igazolás)

Diploma másolata
(amennyiben mester- vagy doktori képzésben vesz részt)

-

Fogadólevél / meghívólevél (a fogadó szervezet állítja ki a hallgatónak)

Opcionális melléklet

Tanulmányi terv (study plan) – ez összeköthető a motivációs levéllel, ezért nem kötelező külön beadni!

Bármely közéleti vagy egyéb releváns tudományos tevékenység igazolása (HÖK, ESN, OTDK stb.)

Nem magyar állampolgárnak

Érvényes letelepedési vagy tartózkodási engedély / regisztrációs igazolás vagy a menekültstátuszt igazoló okmány másolati példánya


Útmutató a dokumentumokhoz:

 • Motivációs levél: nincsen sablon, a hallgató szabad formában készítheti el. A motivációs levélnek tartalmaznia kell, hogy miért adott intézményt választotta, milyen tárgyakat tervez felvenni és itthon elismertetni (amennyiben van már erről előzetes tudása), illetve, hogy milyen eredményt vár a mobilitástól szakmailag és személyileg.
 • Önéletrajz: nincsen formanyomtatvány, a hallgató használhatja az Europass sablont, vagy akár egy egybefüggő szövegként is elkészítheti. A dokumentumnak tartalmaznia kell mindent, amit egy általános önéletrajz tartalmaz (személyes adatok, szakmai tapasztalat, tanulmányi eredmények, egyéb képességek, tanulmányi versenyek stb.)
 • Lezárt félévek: nem a leckekönyvet kérjük, hanem a Neptun „Tanulmányi átlagok” menüpontjában található féléves átlagokat. Egy képernyőfotót erről kérünk a pályázathoz csatolni.
 • Nyelvtudás igazolás: ezt megteheti a hallgató a nyelvvizsgájával (mely lehet az érettségiben is), amennyiben ilyen nincs, úgy a nyelvtudásról igazolást kell kérni az Idegen Nyelvi és Irodalmi Tanszéken
 • Fogadólevél/meghívó levél: ezt csak a szakmai gyakorlatra pályázó hallgatóknak kell kérni a kiszemelt célintézménytől, akik ezzel igazolják, hogy adott időszakban adott tevékenységre fogadják a hallgatót.

A dokumentumok elkészítése előtt érdemes áttekinteni bírálati szempontrendszerünket, hogy pontosan mit is pontozunk egy pályázat során:

Bírálati szempontok
 

A pályázati felhívás megtalálható az ELTE vonatkozó oldalán is.
 

ERASMUS+ TÁJÉKOZTATÓK

A pályázathoz kapcsolódóan két tájékoztató kerül megrendezésre a TÓK-on, melynek időpontjai a következők:

 1. 2024.02.13. 12:00; 123-as terem
 2. 2024.02.20. 12:00; 123-as terem

Amennyiben nem tud részt venni a tájékoztatón, de érdekli a program és kérdése lenne, keresse Erasmus+ koordinátorunkat emailben vagy a fszt. 3-as irodában.

2024.02.29.