Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

2022.10.04.
Gyakran ismételt kérdések

Az alábbi oldalon olyan Erasmus+ mobilitással kapcsolatos kérdéseket gyűjtöttük össze, melyeket a hallgatók a leggyakrabban tesznek fel. Az oldal számos, a TÓK oldalán megtalálható felületre is elirányít.
 

Melyik félévben érdemes pályázni?

A tanítósok esetében a 2-3. év, az óvós és csecsemős hallgatók esetében a 2. év, illetve a 3. év első féléve a legajánlottabb. De a hallgató egyéni elbírálása alá esik, hogy mikor tudja teljesíteni a mobilitását.

Elsősként pályázhatok?

Igen, már a tanulmányok második félévében van lehetőség benyújtani a pályázatot a soron következő félévre.

Levelezős vagyok, pályázhatok?

Természetesen!

Biztosít az egyetem ösztöndíjat a kint tartózkodásra?

Igen, országkategória szerinti beosztásban, havi ösztöndíjat kapnak a kiutazó diákok (két részletben, 90% kiutazás előtt, 10% hazaérkezés után).

Biztosít-e a program kiegészítő támogatást?

Igen, a program számos kiegészítő támogatást nyújt a hallgatóknak. Mindegyikre az Erasmus ösztöndíj elnyerése után lehet pályázni, különböző feltételekkel. Részleteket ITT olvashatnak.

Szükséges-e a nyelvvizsga megléte a pályázáshoz?

Alapjáraton igen, amennyiben valakinek nincsen, úgy az az Idegen Nyelvi és Irodalmi Tanszék által kiállított tanszéki igazolással kiváltható. Egyedül a tanszék igazolhatja le, hogy a hallgató tudása megfelel-e a programban elvárt min. B2-es szintnek, képes-e a hallgató külföldön órát hallgatni.

Van kötelezően teljesítendő kreditminimum a programban?

Igen. Minden tanulmányi mobilitásra jelentkező hallgatónak kötelező minimum 20 kreditet felvennie és teljesítenie a fogadó egyetem kreditrendszere alapján.

Biztosítanak a partneregyetemek szállást?

Ez változó, vannak egyetemek, akik rendelkeznek kollégiummal, ezeket általában fel is ajánlják, azonban vannak, akik nem. Ez esetben a szállás keresése önálló. Ajánlott megnézni a partneregyetemekhez tartozó információs adatlapokat, itt részletes válaszokat találhat a szállásra vonatkozóan.

El tudom ismertetni a kint megszerzett kreditjeimet?

De még mennyire! A TÓK-on a kivételes tanulmányi rend segítségével lehet a kint megszerzett krediteket elismertetni. Erről és egyéb elfogadtatási lépésekről részletes információk az alábbi OLDALON olvashatók.

Pályázhatok az Európai Unión kívülre is?

Igen. Két programlehetőség áll a hallgatók rendelkezésére, melyről részletek alább olvashatók: