ERASMUS+

ERASMUS+

ERASMUS+

2023.02.16.
ERASMUS+

MI AZ ERASMUS?

Az Erasmus+ program egy, az Európai Unió által támogatott ösztöndíj program, mely felsőoktatásban tanuló hallgatónknak ad lehetőséget külföldi felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni, illetve egy Erasmus+ programországban található vállalkozásnál, szervezetnél szakmai gyakorlatot teljesíteni.

A tanulmányi mobilitás többnyire félév (vagy teljes év) áthallgatást takar; a szakmai gyakorlat vagy a képzési időn belül teljesített gyakorlatot (pl. nyári szakmai gyakorlat), vagy abszolválást/diplomaszerzést követő gyakorlatot jelent (az abszolválást követő egy évben teljesítendő).

Ösztöndíj áttekintő 2023/2024

Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország egyetemeire utazók számára

havi 600 euró a részképzés esetén (kombinált mobilitásnál is!) és 750 euró a szakmai gyakorlat esetén;

Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Horvátország, Lengyelország, 

Lettország, Litvánia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország egyetemeire utazók számára 

havi 540 euró a részképzés esetén (kombinált mobilitásnál is!) és 690 euró a szakmai gyakorlat esetén;

A hallgatók az ösztöndíjhoz kiegészítő támogatásokat is igényelhetnek, melyről részletes információk ITT olvashatók.

Felhívjuk a pályázó hallgatók figyelmét, hogy az ösztöndíj nem fedezi a kint tartózkodás során felmerülő összes költséget, azt más forrásokból - olykor előfinanszírozás mellett - szükséges kiegészíteni! 
 

KIK PÁLYÁZHATNAK?

A TÓK bármely BA (tanító, óvó, csecsemő) és MA (gyermekkultúra, rajz- és vizuális kultúra, kulturális mediáció) szakos, bármely munkarendben (nappali, levelező) tanuló olyan hallgatója, aki AKTÍV státusszal rendelkezik. Az Erasmus mobilitás folyamán mind a pályázás, mind a kiutazás időszakában kötelező aktív státusszal rendelkeznie a pályázónak. Képzési ideje alatt minden hallgatónak összesen 12 hónap áll rendelkezésére, mellyel Erasmus mobilitáson vehet részt. Ez lehet több tanulmányi mobilitás, több gyakorlat, vagy akár a kettő keveréke.

MIRE ÉS HOL PÁLYÁZHATSZ?

Tanulmányi és szakmai gyakorlat:

Minden fő- és pótpályázati időszakban a hallgatóknak a NEPTUN rendszeren keresztül van lehetőségük jelentkezni tanulmányi és szakmai gyakorlatra.

A tanulmányi mobilitáshoz a kar partneregyetemei az alábbi FELÜLETEN találhatók.  

Az aktuális felhívást minden esetben az ALÁBBI OLDALON tesszük elérhetővé.

Szakmai gyakorlat:

A szakmai gyakorlatok pályázása az egész tanév során folyamatos, így aki lemarad az aktuális pályázati felhívásról, annak van lehetősége bármikor beadni. A szakmai gyakorlatról részletek ITT OLVASHATÓK.

Az Európai Unión kívüli mobilitások:

Azok a hallgatók, akik az Unión kívüli intézmények irányába vonzódnak, annak az Erasmus két, alábbi típusú pályázatait ajánljuk.

Ezek a mobilitások teljesen más pályázási eljárást és pénzügyi támogatást jelentenek, így kérjük alaposan olvassanak utána a teendőknek.

  • Erasmus+20% - akik az Egyesült Királyságban szeretnének mobilitást folytatni, azokra egy külön pályázati eljárás vonatkozik, melyről részleteket ITT OLVASHATNAK.
  • Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás – limitált partnerhálózat, mindig az éppen aktuális partneregyetemekre lehet jelentkezni. További részletek ITT.