Hallgatóknak

Hallgatóknak

Hallgatóknak

2021.11.12.
Hallgatóknak

MI AZ ERASMUS?

Az Erasmus+ program segítségével lehetőséged van egy Európai Uniós külföldi felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni 3–12 hónapig, illetve egy Erasmus+ programországban található vállalkozásnál, szervezetnél szakmai gyakorlatot teljesíteni (2–12 hónap), vagy akár a két tevékenységet kombinálni. Szakmai gyakorlatot frissen diplomát szerzett hallgatóként a végzésedet követő egy évben is teljesíthetsz, feltéve, hogy még a végzés előtt, aktív hallgatóként nyújtod be a pályázatot.

KIK PÁLYÁZHATNAK?

A TÓK bármely szakos (tanító, óvó, csecsemő), bármely munkarendben (nappali, levelező) tanuló olyan hallgatója, aki AKTÍV státusszal rendelkezik. Az Erasmus mobilitás folyamán mind a pályázás, mind a kiutazás időszakában kötelező aktív státusszal rendelkeznie a pályázónak.
Részletek lejjebb, a Pályázat benyújtása / Kari pályázati felhívás dokumentumban.

HOL ÉS HOVA PÁLYÁZHATSZ?

A pályázatokat a NEPTUN rendszerben kell leadni megjelölt határidőig.
Tanulmányi mobilitás esetén az ELTE TÓK valamelyik partneregyetemére, szakmai gyakorlatnál bármely Erasmus+ programországbeli céghez, szervezethez pályázhatsz gyakornoknak, feltéve, hogy a tevékenység illeszkedik a tanulmányaidhoz. 

A kar partneregyetemeit az alábbi felületen találhatjátok: Partneregyetemek / Kurzusok (elte.hu)

MENNYI TÁMOGATÁST KAPHATSZ?

Az ösztöndíj összege változik attól függően, hogy hova és mennyi időre pályázik a hallgató. Szerződéses partnerországaink ki vannak emelve a táblázatban (részletekért a partneregyetemekről görgess lejjebb):

Ösztöndíj áttekintő 2021/2022

Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország egyetemeire utazók számára

havi 520 euró a részképzés esetén (kombinált mobilitásnál is!) és 620 euró a szakmai gyakorlat esetén; szociális kiegészítő támogatással egységesen 720 euró/hó. 

Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország egyetemeire utazók számára 

havi 470 euró a részképzés esetén (kombinált mobilitásnál is!) és 570 euró a szakmai gyakorlat esetén; szociális kiegészítő támogatással 670 euró/hó.

Kiegészítő támogatások:

 1. EHÖK Erasmus+ Start Ösztöndíj (kiegészítő támogatás)
  A jelenlegi felhívás a 2020/21-es tanév tavaszi félévében kiutazó hallgatókra vonatkozik. A 2021/22-es tanév őszi félévre kiutazó hallgatókra vonatkozó felhívás 2021 szeptemberében, míg a 2021/22-es tanév tavaszi félévre kiutazó hallgatóké 2022 februárjában várható.
 2. Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
  A jelenlegi felhívás a 2020/21-es tanév tanévben kiutazó hallgatókra vonatkozik. A 2021/22-es tanévben kiutazó hallgatókra vonatkozó pályázat 2021. március-áprilisban várható.
 3. Fogyatékkal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő támogatása
  A jelenlegi felhívás a 2020/21-es tanévben kiutazó hallgatókra vonatkozik. A 2021/22-es tanévben kiutazó hallgatókra vonatkozó pályázat 2021. március-áprilisban várható.
 4. ELTE Alumni alapítványi pályázat szociálisan rászoruló Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók részére.
  A jelenlegi felhívás a 2020/21-es tanév őszi félévében kiutazó hallgatókra vonatkozik. Pályázati határdő a 2021/22-es tanév őszi félévre kiutazó hallgatóknak várhatóan május 15. lesz. A tavaszi félévben kiutazó hallgatók pályázata várhatóan ősszel kerül kiírásra.